Νάιτζελ Φάρατζ: Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Αν με βάζατε επικεφαλής θα ήταν πολύ, πολύ διαφορετικά», δήλωσε ο Φάρατζ για το Brexit

Σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων προχώρησε ο ηγέτης του ακροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος (Reform UK), Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος μιλώντας σε εκπομπή του BBC κατηγόρησε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην εκπομπή Panorama του BBC, ο Φάρατζ, είπε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «προκάλεσαν» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την επέκτασή τους προς τα ανατολικά.

«Δεν συμπαθώ προσωπικά τον Πούτιν, αλλά θαυμάζω τον χειρισμό του σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα», φέρεται να είπε, σύμφωνα με τον Guardian. Σχετικά με τον λόγο για τον οποίο ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Φάρατζ δήλωσε: «Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία…Σηκώθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 και είπα: “Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία”. Γιατί το είπα αυτό; Ήταν προφανές για μένα, ότι η διαρκώς προς τα ανατολικά επέκταση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδινε σε αυτόν τον άνθρωπο έναν λόγο … να πει: “Έρχονται για εμάς ξανά” και να πάει σε πόλεμο».

Πρόσθεσε: «Εμείς προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο. Φυσικά και φταίει αυτός, χρησιμοποίησε αυτά που κάναμε ως δικαιολογία». Ο Φάρατζ έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό από τα κόμματα των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ότι «θαυμάζει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, είχε δηλώσει πως είναι «γελοίο» να κατηγορεί κανείς τη Δύση για την «παράνομη και απρόκλητη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η οποία είναι μία από μια σειρά συνεντεύξεων του Νικ Ρόμπινσον με τους ηγέτες των κομμάτων, ο Φάρατζ αποδέχθηκε ότι ένας ισχυρισμός που έκανε λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετακινήθηκε από τον «έβδομο μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου στον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου» μετά το Brexit αναφερόταν μόνο στις υπηρεσίες.

Ερωτηθείς γιατί οι εξαγωγές αγαθών δεν είχαν αντίστοιχα ανοδική πορεία, ο Φάρατζ κατηγόρησε τις πολιτικές του καθαρού μηδενισμού, λέγοντας ότι είχαν «αποβιομηχανοποιήσει τη Βρετανία».

Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit, δήλωσε: «Αν με βάζατε επικεφαλής θα ήταν πολύ, πολύ διαφορετικά, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε».

loading...