O πόλεμος μεταξύ του Νετανιάχου και των Ισραηλινών στρατηγών εντείνεται

Οι διαφωνίες μεταξύ του Νετανιάχου και του Ισραηλινού Στρατού για τον πόλεμο στη Γάζα γίνονται τόσο τοξικές που το στρατόπεδο του Νετανιάχου κατηγορεί τώρα τους στρατηγούς ότι « μαχαιρώνουν στην πλάτη », μια κλασική θεωρία συνωμοσίας που διαδόθηκε από τους Ναζί μετά τη γερμανική ήττα του 1918 , ακόμη και επικίνδυνη τακτική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Η ανταλλαγή κατηγοριών της περασμένης Κυριακής μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ανώνυμων πηγών της Ισραηλινής Άμυνας σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή να επιτραπεί μια ” ανθρωπιστική παύση ” στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι η τελευταία τροπή σε μια ολοένα και πιο διχαστική σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού. υπουργού και του Γενικού Επιτελείου του IDF.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Νετανιάχου εξέδωσε μια δήλωση που αρνήθηκε ότι γνώριζε την ανθρωπιστική παύση, αντλώντας απάντηση από το Ισραηλινό Στρατό λέγοντας ότι έγινε με ρητές εντολές του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά από προβλήματα έχουν διευρύνει το χάσμα. Ανώτεροι αξιωματικοί ενημέρωσαν τα μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει « τακτικά κέρδη » από τους τελευταίους μήνες χερσαίων μαχών στη Γάζα επειδή ο Νετανιάχου αρνήθηκε να επιτρέψει τη δημιουργία μιας « εναλλακτικής αντί της Χαμάς » που θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο της μπάντας. Αντίθετα, η Χαμάς επιστρέφει σε περιοχές που έχουν ήδη εκκαθαριστεί από τους Ισραηλινούς Στρατούς.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου Υποστράτηγος Χερζλ Χαλέβι έχει μιλήσει δημόσια για την ανάγκη του Ισραηλινού Στρατού να στρατολογήσει νεαρούς  χαρέντι [Ορθόδοξους Εβραίους, απαλλασσόμενους από τη στρατιωτική θητεία] άνδρες  για να καλύψει τις εξαντλημένες τάξεις του, γεγονός που έχει εξοργίσει τον Νετανιάχου , ο οποίος πρέπει να κρατήσει το yeshiva  [ θρησκευτικό σχολείο ] φοιτητές μακριά από το στρατό εάν θέλει να κρατήσει  τα κόμματα χαρεδί  στον συνασπισμό του.

Σε ιδιωτικές συναντήσεις, ο Halevi μίλησε για την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα, παρατηρήσεις που διέρρευσαν γρήγορα. Αυτό θα αποτελούσε άλλη μια απειλή για τον συνασπισμό του Νετανιάχου, καθώς τα ακροδεξιά κόμματά του απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση εάν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία με τη Χαμάς.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς ο Νετανιάχου έσπευσε να τραβήξει τη φωτογραφία του με τους ομήρους που διασώθηκαν στην επιχείρηση Nuseirat, ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Daniel Hagari, στενός σύμβουλος του Halevi, είπε στους δημοσιογράφους – ηχογραφημένες παρατηρήσεις – ότι ακόμα κι αν η επιχείρηση ήταν επιτυχής. θα χρειαζόταν ακόμη μια συμφωνία με τη Χαμάς για να σωθούν οι περισσότεροι από τους 120 εναπομείναντες ομήρους.

Καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν ήταν ευπρόσδεκτη στον Νετανιάχου και την Παρασκευή έχασε την ψυχραιμία του για νέα αποσπάσματα από τον Χαλέβι, που αναφέρθηκαν στο  Yedioth Ahronoth , στα οποία υποστήριξε τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ώστε ο Ισραηλινός Στρατός να μπορέσει να επικεντρωθεί στην κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ στο βορρά .

Μόλις τελείωσε το Σαμπάτ, ο Νετανιάχου εξέδωσε μια δήλωση, υποτίθεται ότι ως απάντηση στους θανάτους οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την έκρηξη τεθωρακισμένου οχήματος στη Ράφα, αλλά στην πραγματικότητα απαντώντας στον Χαλέβι, στην οποία τόνισε ότι « δεν υπάρχει εναλλακτική στη νίκη ». Το επόμενο πρωί, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε: « Για να πετύχω τον στόχο της καταστροφής των δυνατοτήτων της Χαμάς, πήρα αποφάσεις με τις οποίες ο στρατός δεν συμφωνούσε πάντα. Είμαστε ένα κράτος που έχει στρατό, όχι ένας στρατός που έχει κράτος ».

Για μια πιο ωμή άποψη των σκέψεων του Νετανιάχου, έπρεπε απλώς να μπει στο Διαδίκτυο και να διαβάσει τη χορωδία των ψηφιακών υποστηρικτών του, κατηγορώντας τον Χαλέβι και άλλους στρατηγούς, υπηρέτες και συνταξιούχους – συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant και των δύο κεντρώων μελών του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που είχαν παραιτήθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Benny Gantz και ο Gadi Eisenkot, όλοι πρώην κορυφαίοι στρατηγοί – ηττοπάθειας και πολύ χειρότερα.

Στην πραγματικότητα, αρκούσε να διαβάσει κανείς τις αναρτήσεις ενός ατόμου,  του Yaïr Netanyahu  [ 33 ετών, [γιος του Bibi, μεγάλος συκοφάντης πριν από την Αιώνια, πολλαπλές καταδίκες, που συνδέονται με την ακροδεξιά των ΗΠΑ και τον Bolsonaro, σημείωμα του συντάκτη ], ο κύριος διαδικτυακός υποστηρικτής του πρωθυπουργού, βολευμένος σε καιρό πολέμου με κρατικά χρηματοδοτούμενους σωματοφύλακες σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Μαϊάμι, που τον παραχώρησε ένας ανώνυμος ευεργέτης [ διέφυγε από το Ισραήλ για  να αποφύγει τον στρατηγό ως έφεδρο  και να διαφύγει σε δίκη, Ed ].

Το Σάββατο, μοιράστηκε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram αποκαλώντας τον Halevi, τον αρχηγό των στρατιωτικών πληροφοριών, υποστράτηγο Aharon Haliva και τον διευθυντή της Shin Bet, Ronen Bar, « θανατηφόρες αποτυχίες » που ονόμασε ο Gantz όταν ήταν υπουργός Άμυνας στην προηγούμενη κυβέρνηση (στην πραγματικότητα, Ο Μπαρ διορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ).

Την Κυριακή, ο Yair το ανέβασε σε μια δημοσίευση στο Shin Bet στην αρχή του πολέμου. « Τι προσπαθούν να κρύψουν; έγραψε. Αν δεν υπήρξε προδοσία, γιατί φοβούνται τόσο εξωτερικές, ανεξάρτητες πηγές που ερευνούν τι συνέβη; »

Ο Νετανιάχου Τζούνιορ εντείνει μια εκστρατεία που ξεκίνησε στην αρχή του πολέμου που επιδιώκει να ρίξει όλη την ευθύνη για την 7η Οκτωβρίου και για όλα όσα συνέβησαν από τότε στους ηγέτες του IDF και της Shin Bet επειδή δεν ενημέρωσαν τον Νετανιάχου για τα σημάδια που προαναγγέλλονταν το βράδυ πριν από τη Χαμάς επίθεση. Λες και ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε περάσει χρόνια διαιωνίζοντας τον έλεγχο της Χαμάς στη Γάζα, επιτρέποντάς της να λάβει χρηματοδότηση που χρησιμοποιείται για όπλα και κατασκευή σήραγγας και αντιστέκεται στο να διατάξει τις δολοφονίες των ηγετών της, θα άλλαζε τις πολιτικές του αυτή τη νύχτα. Τώρα αυτοί οι στρατηγοί λέγονται και προδότες.

Είναι μια ριψοκίνδυνη τακτική. Ακόμη και μετά την αποτυχία των IDF και της Shin Bet να προβλέψουν και να προετοιμαστούν για τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, την οποία παραδέχτηκαν, παραμένει ο λαϊκός στρατός. Το IDF δεν είναι μόνο όπου υπηρετούν οι γιοι και οι κόρες των περισσότερων Ισραηλινών, αλλά με εκατοντάδες χιλιάδες στρατευμένους εφέδρους, ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πλέον κινητοποιηθεί στην υπηρεσία του.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι έρευνες έδειξαν σταθερά ότι αν και η εικόνα των αρχηγών ασφαλείας έχει αμαυρωθεί, εξακολουθούν να είναι πιο δημοφιλείς από τον πρωθυπουργό. Η μάρκα IDF είναι ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από τη μάρκα BB.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ο Νετανιάχου και οι εκπρόσωποί του διεξάγουν μια εκστρατεία διαίρει και βασίλευε, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα διοικητές πεδίου και στρατιώτες ως ήρωες που δεν θα δεχτούν τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική νίκη, ενώ σπιλώνουν τους ηττοπαθείς στρατηγούς.

Αλλά έχει γίνει πιο δύσκολο να επιμείνουμε σε αυτήν την τακτική όταν οι ίδιοι στρατιώτες που επαινούν καλούνται τώρα από την κυβέρνηση Νετανιάχου να πολεμήσουν στη Γάζα και ίσως σε έναν δεύτερο (ταυτόχρονο ή επόμενο) πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ, ενώ ο συνασπισμός Νετανιάχου προσπαθεί να κατευνάσει τους υπερορθόδοξους εταίρους του, ψηφίζοντας νομοθεσία που θα απαλλάξει πλήρως   από τη στρατιωτική θητεία δεκάδες χιλιάδες μαθητές Yeshiva .

Είναι αδύνατο να συνεχίσει να επαινεί τους στρατιώτες επιβάλλοντας παράλληλα μεγαλύτερες περιόδους στρατολόγησης και ακόμη περισσότερους μήνες εφεδρικής υπηρεσίας. Αλλά ο Νετανιάχου δεν μπορεί να το αποφύγει. Πρέπει να κρατήσει  τους χαρέντι συντρόφους του  . Γι’ αυτό και οι τελευταίοι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του, με επικεφαλής τον Ντοφέν, κατέφυγαν σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα, με τους υπαινιγμούς για προδοσία προς τους στρατηγούς.

Αυτές οι κατηγορίες είχαν ήδη διατυπωθεί από την αρχή του πολέμου: ότι οι στρατηγοί, σε συνεννόηση με τους διαδηλωτές ενάντια στο αντιδημοκρατικό νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, και υπό τις διαταγές του πρώην πρωθυπουργού, υπουργού Άμυνας και επικεφαλής του επιτελείου του IDF Ehud Barak – ο άνθρωπος που μισούσε και φοβόταν περισσότερο ο Νετανιάχου, ο οποίος ήταν κάποτε στρατιώτης του πριν από περισσότερο από μισό αιώνα – επέτρεψε κατά κάποιο τρόπο να πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε ο Νετανιάχου να κατηγορηθεί και να απομακρυνθεί. Είναι μια κλασική θεωρία συνωμοσίας – το ” μαχαίρι στην πλάτη ” – που χρησιμοποιήθηκε μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς Ναζί.

Δεν υπάρχει τίποτα νέο στην ένταση μεταξύ Νετανιάχου και στρατηγών. Πάντα αγανακτούσε οποιαδήποτε άλλη πηγή εξουσίας στο Ισραήλ που τολμούσε να είναι ανεξάρτητη από αυτόν. Ως εκ τούτου, όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να υποτάξει και να διαφθείρει τη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σώμα και, πιο πρόσφατα, μέσω του πολιτικού του συμμάχου, Itamar Ben-Gvir, έχει καταστήσει την ισραηλινή αστυνομία  ανίσχυρη και πολιτικοποιημένη .

πηγή: Haaretz

loading...