Η Χάιφα στα χέρια της Χεζμπολάχ

Οι ανησυχίες εντείνονται στο Ισραήλ αφού η Χεζμπολάχ δημοσίευσε κοντινά πλάνα από drone που τεκμηριώνουν ευαίσθητες τοποθεσίες στο βορρά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη συνέχισαν να βομβαρδίζουν τον νότιο Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τα σχέδια μάχης για μια ευρύτερη επίθεση στη χώρα είχαν εγκριθεί, αλλά τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για το βίντεο και τις επιπτώσεις που έχει για μια μεγάλη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.

Στις 19 Ιουνίου, οι πόλεις Al-Burghuliya, Khiam και άλλες έπεσαν υπό ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά από επιθέσεις της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές τοποθεσίες κοντά στα σύνορα με το Λίβανο νωρίς την Τετάρτη και την προηγούμενη μέρα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης τον θάνατο τριών μαχητών της.

Οι πόλεις Taybeh, Odaisseh, Jebbayn και Aita al-Shaab χτυπήθηκαν επίσης από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη το βράδυ της Τρίτης.

Ο αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Όρι Γκόρντιν, και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, Στρατηγός Οντέντ Μπασιούκ, ενέκριναν σχέδια μάχης για μια επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας στον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. στρατός στις 19 Ιουνίου.

« Εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο» και ο στρατός «επιταχύνει την προετοιμασία των δυνάμεων στο έδαφος », ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς απείλησε την Τρίτη: « Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που αποφασίζουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα επηρεαστεί μόνιμα ».

Ωστόσο, αφότου η λιβανέζικη αντίσταση δημοσίευσε το βίντεό της με διάφορες ευαίσθητες τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, συγκεκριμένα το λιμάνι της Χάιφα και τα κοντινά πολεμικά πλοία και στρατιωτικές τοποθεσίες, η δυσπιστία για μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ έχει πυροδοτήσει ήδη εκτεταμένους φόβους για το τι μπορεί να κάνει η ομάδα.

« Το βίντεο της Χεζμπολάχ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Ισραήλ ότι το κόμμα είναι παρόν στο Ισραήλ από αέρος, ξηρά και θάλασσα, σχεδιάζει τα επόμενα και είναι ικανό να πραγματοποιήσει σοβαρά χτυπήματα », ανέφερε το ισραηλινό κανάλι 14, προσθέτοντας ότι τα γυρίσματα αυτών εικόνες είναι ” μια ισραηλινή αποτυχία ασφάλειας πρώτου βαθμού… Η κατάσταση στο βορρά είναι πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμαστε .”

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και ειδικός σε αραβικά θέματα Τζάκι Χότζι είπε ότι το βίντεο της Χεζμπολάχ μεταφέρει το μήνυμα « ότι αν το Ισραήλ δεν μειώσει τα δυνατά πυρά του στον Λίβανο, το κόμμα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη δύναμη και ότι η Χάιφα βρίσκεται .

Ο δήμαρχος της Χάιφα Yona Yahav τόνισε επίσης στις 18 Ιουνίου τη χρήση « ψυχολογικής τρομοκρατίας » από τη Χεζμπολάχ εναντίον εποίκων που κατοικούν στην πόλη-λιμάνι και στο βορρά.

Ζήτησε επίσης ” από την κυβέρνηση να αναπτύξει ένα τεράστιο αμυντικό σχέδιο για τη Χάιφα και να βρει μια στρατιωτική λύση για την εξάλειψη της απειλής από τον Βορρά .”

Οι απειλές κατά του Ισραήλ που επιδεικνύονται από το βίντεο της Χεζμπολάχ « πρέπει να ληφθούν υπόψη », πρόσθεσε ο Γιαχάβ.

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε το εννιάλεπτο βίντεο το απόγευμα της Τρίτης, αφού ξεκίνησε την πρώτη της επιχείρηση σε δύο ημέρες μετά την αργία του Άιντ αλ Άντχα, στοχεύοντας ένα άρμα Merkava μέσα στη στρατιωτική τοποθεσία Hadab Yarin κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ δημοσιεύει κοντινά πλάνα παρακολούθησης που καταγράφηκαν πρόσφατα από τα αναγνωριστικά drones της, που δείχνουν ευαίσθητους ισραηλινούς στόχους στο βορρά – συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Χάιφα, μιας σειράς πλατφορμών Iron Dome και στρατιωτικών συγκροτημάτων.

Τα πλάνα από drone έδειξαν αρκετούς ευαίσθητους στόχους στο βορρά, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων που συνδέονται με την ισραηλινή εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Rafael, καθώς και πολεμικά πλοία και έναν υποθαλάσσιο σταθμό μέσα στο λιμάνι της Χάιφα.

πηγή: The Cradle

*

Βασικό ισραηλινό λιμάνι κάτω από τα πυρά της αντίστασης στο Ιράκ

Η ιρακινή αντίσταση έχει πρόσφατα εντείνει τις επιθέσεις της, ιδίως μέσω κοινών επιχειρήσεων με την Υεμένη.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI) ανακοίνωσε μια επίθεση στις 26 Ιουνίου εναντίον ενός « ζωτικού στόχου » στο νότιο ισραηλινό λιμάνι της πόλης Εϊλάτ.

« Σε απάντηση στις σφαγές που διέπραξε η σφετεριστική οντότητα εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, οι μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ στόχευσαν σήμερα το πρωί, Τετάρτη 26/06/2024, έναν ζωτικό στόχο στην Ουμ αλ- Rashrash (Eilat) στα κατεχόμενα εδάφη, χρησιμοποιώντας drones », ανέφερε το IRI σε δήλωση.

Το βίντεο που κυκλοφορεί στα εβραϊκά μέσα δείχνει υποκλοπές να γίνονται πάνω από το Εϊλάτ τα ξημερώματα της Τετάρτης καθώς οι σειρήνες ήχησαν μετά από μια επιτυχημένη διείσδυση drone.

Το IRI ανακοίνωσε στις 24 Ιουνίου επίθεση με drone εναντίον «στρατιωτικού στόχου» στην πόλη της Χάιφα. Είχε δηλώσει την προηγούμενη μέρα, στις 23 Ιουνίου, ότι τα drones της στόχευαν μια «ζωτική» τοποθεσία στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας.

Ο αντιστασιακός συνασπισμός συνέχισε να πραγματοποιεί συχνές επιθέσεις σε τοποθεσίες στο Ισραήλ από τότε που σταμάτησε τις επιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία στα τέλη Ιανουαρίου, μετά τη δολοφονία τριών αμερικανών στρατιωτών σε επίθεση με drone στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.

Σύμφωνα με το Al Mayadeen « η κατοχή δεν επέτρεψε τη δημοσίευση πληροφοριών για τις επιχειρήσεις της ιρακινής αντίστασης ».

Το IRI ενίσχυσε πρόσφατα τη συνεργασία του με τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης της Σαναά στην Υεμένη, η οποία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό σε ισραηλινά πλοία ή πλοία με προορισμό τα ισραηλινά λιμάνια – σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό και την αντίσταση στη Γάζα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν νωρίς στις 23 Ιουνίου ότι είχαν βάλει στόχο πέντε σκάφη σε δύο κοινές επιχειρήσεις με το IRI. Οι επιχειρήσεις είχαν στόχο πλοία στο λιμάνι της Χάιφα και άλλα που παραβίασαν τον αποκλεισμό της Υεμένης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Υεμένη ανακοίνωσε τις πρώτες κοινές επιχειρήσεις της με το IRI.

« Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν δύο κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ… Το πρώτο είχε στόχο δύο πλοία που μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό στο λιμάνι της Χάιφα και το δεύτερο στόχευσε ένα πλοίο που παραβίασε την απόφασή μας να απαγορεύσουμε την είσοδο στο λιμάνι της Χάιφα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη », δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της Υεμένης Yahya Saree στις 6 Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  MYTILENEPRESS

loading...